Menu Sluiten

Rijd jij je paard alsof het een konijn is?

Als ik aan een leerling vraag ‘wat voor beweging maakt jouw zit op het paard?’ dan krijg ik meestal hetzelfde antwoord: “Van voor naar achter. En iets omhoog en omlaag. Ongeveer. Denk ik”.
Bijna niemand weet hoe je nou écht met je zit MEE moet bewegen.
Een paard is een horizontaal wezen en beweegt zich voort op 4 benen. Wij zijn verticale wezens en wij bewegen ons voort op 2 benen.
Tot zover een redelijk helder verhaal. Maar hoe moet een verticaal wezen (mens) de beweging van een horizontaal wezen (paard) soepel absorberen en laten afvloeien?

Geschreven door:
Elke – Equus-Libris
Het antwoord is: VERTICAAL. Wij denken vaak dat we van voor naar achter (horizontaal) met onze zit mee moeten bewegen omdat het paard immers horizontaal voorwaarts gaat.
En dat is niet waar.
Doe maar eens het volgende: loop een stukje met je paard in stap en kijk goed naar wat er met zijn rug en ribbenkast gebeurt op de plek waar jij zit als je rijdt.
Dan zie je dat die ribbenkast als het ware ‘heen en weer schommelt’.
Op het moment dat het linkerachterbeen onder de massa komt, schommelt de buik en ribbenkast naar rechts om plaats te maken voor dat linkerachterbeen. Komt vervolgens het rechterachterbeen naar voren, dan zwaait de buik naar links. Deze beweging van de ribbenkast heet rotatie.
Kijk je dan naar de plek waar jij zou zitten op die ribbenkast, dan zie je dat de ribbenkast op die plek om en om zakt en weer omhoog komt. En DAT is dus precies wat jouw zitbeenknobbels/heupen/knieën ook zouden moeten doen: zakken en weer omhoog komen. Dus een VERTICALE beweging!
Dat je daarnaast ook voorwaarts beweegt is natuurlijk een feit, maar alleen maar om dat je paard dat voor je doet, dat hoef je niet zelf actief te doen.
Zou je je zit van voor naar achter schuiven (horizontaal), dan rijd je eigenlijk alsof je paard zijn beide achterbenen tegelijk naar voren zet, zoals konijnen, kikkers en kangoeroe’s doen.
En alleen in de ‘Terre-a-terre’, een oefening uit de klassieke rijkunst, zet het paard zijn beide achterbenen tegelijk naar voren.
In alle andere gevallen is het echt een voor een.
Dus, als je de volgende keer op je paard stapt: probeer dat om en om zakken van jouw eigen heup en knie eens te voelen.

Onderstaande tekening (van Susan E. Harris) maakt het heel goed duidelijk. Deze tekening komt uit het boek ‘Horse gaits, balance and movement’ en is een echte aanrader!

paard konijn1