Menu Sluiten

Beenstanden

de voetas is een denkbeeldige lijn die door vanaf de kogel midden door het kootbeen, kroonbeen en het hoefbeen gaat. Deze lijn kun je vanaf 2 kanten bekijken, van voren en van opzij. Ideaal gezien zouden beide lijnen recht moeten zijn.
Bij een rechte voet as word de druk op de hoeven en beenderen gelijkmatig verdeelt zoals alles ervoor gemaakt is. Indien de lijn gebroken is krijg je ongelijke belasting en zal de hoefsmid vaker nodig zijn om te zorgen dat de afwijkende stand niet steeds erger word.

Van voren gezien uiten afwijkingen zich in de Franse- en de Toontrederstand

Van opzij gezien kunnen we drie verschillende voetassen zien:

 Zijaanzicht:


1. Normale Voetas.

[plaatje correct voetas]

Bij een normale voetas is de voetas recht en heeft deze daarom dezelfde hoek als de hoef.
Ideaal gezien zou dit dus bij de voorvoet een hoek zijn tussen de 45 – 50 graden, bij de achterhoef ligt het tussen de 50 en 55 graden.

 

2. Weke Voetas.

[plaatje weke voetas]

Bij een weke voetas is de hoek van de hoef  kleiner dan 45 graden, hierdoor is de denkbeeldige lijn naar achteren toe gebroken. Als een paard dit heeft word het paard week gekoot genoemd. Bij deze hoefstand treed het paard over het algemeen dieper door (de kogel zakt verder door naar de grond bij het neerzetten van de hoef) hierdoor komt er meer kracht op de kogel en op de buigpezen te staan.
Bij een weke voetas is het belangrijk dat de hoefsmid probeerd de voet wat steiler te houden en te zorgen dat de voet makkelijk opgetild kan worden door middel van een opzet te maken in de hoef.

 

3. Steile Voetas:

[plaatje steile voetas]

Bij een steile voetas is de hoek van de hoef ten op zichte van de grond groter dan 50 graden (bij een achtervoet 55 graden) en is de voetas naar voren toe gebroken. Als een paard dit heeft is het paard steil gekoot genoemd. Bij paarden die dit hebben is er minder vering in het beenwerk waardoor er dus groter “klappen” in het lijf doorkomen bij het neerzetten van het been. Hierdoor slijt het beenwerk van het paard sneller. Ook is bij deze paarden het hoefmechanisme slechter.
Bij paarden die een steile voetas hebben is het belangrijk dat de hoefsmid bij de voet iets meer van de achterzijde van de hoef afhaalt om te voorkomen dat de stand steeds erger word.

 

4. Naar voren gebroken Voetas.

Bij een naar voren gebroken voetas hebben we te maken met een steile hoef en een kootbeen die minder steil is. Als je de voetas dan van opzij bekijkt zit je duidelijk een knik in de voetas ter hoogte van de kroonrand. We spreken hier dan over een naar voren geboken voetas. De naar voren gebroken voetas gaat dus vaak gepaard in met een wat steilere hoef en in extreme gevallen in een bokhoef. Ook beervoetigheid is een extreem geval van een naar voren gebroken voetas.

 

5. Naar achter gebroken Voetas.

Bij een naar achteren gebroken voetas is juist de hoef wat platter en is er duidelijk een knik naar achteren waarneembaar in de voetas ter hoogte van de kroonrand. Bij extreme gevallen kan het paard zelfs overkoot staan.