Menu Sluiten

Franse en Toontreder Stand

Indien de voetas van voren gezien gebroken is ontstaan er de volgende 2 standen:

Toontrederstand:

Bij de Toontreder stand staat het staan de benen netjes recht onder het paard, en gaan deze vanaf de kogel naar elkaar toe. Vaak zie je bij deze paarden dat de hele hoefvorm ook naar binnen toe gevormd is. Dit komt door de ongelijke belasting van de hoef. Paarden met deze stand maaien met het been op het moment dat ze het been optillen en naar voren gaan brengen, dit komt omdat de achterzijde van het kogelgewricht naar buiten toe gericht is. Als deze paarden naar je toe lopen kun je duidelijk zien dat het de hoef naar buiten toe zwaait.

 

Fransestand:

De Franse stand is het tegenovergestelde van de toontrederstand. De benen staan netjes recht onder het paard en vanaf de kogel staan de voeten naar buiten toe gericht. Ook hier is bij de meeste paarden de hele hoefvorm die kant op gericht. Bij deze paarden is de achterzijde van het kogelgewricht naar binnen toe gericht, hierdoor krijgen we dat het paard zijn voet naar binnen toe beweegt bij het naar voren brengen van het been, dit word Schaatsen genoemd (beweging ziet er ook echt net uit alsof het paard schaatst). Nadeel van deze beweging is dat het paard zijn andere been nog wel eens aan tikt