Menu Sluiten

Fructaan

Fructaan

Fructaan is een ander woord voor gecompliceerde suikers.
Fructaan ontstaat in gras op het moment dat gras moeite heeft om te groeien. Denk bijvoorbeeld aan koud en zonnig weer.
Maar ook aan:

  • Slechte bemesting
  • Te kort gras.
  • Slechte bodemgesteldheid
  • Kou

 

Simpele suikers is geen enkel probleem voor het paard om te verwerken, fructaan echter kunnen de bacterien niet goed mee overweg waardoor er toxinen vrijkomen in de darmen. Deze toxinen worden daarna opgenomen in het paardenlijf en veroorzaken bij een te grote hoeveelheid dus hoefbevangenheid.

Een teveel aan zetmeel kan ook problemen geven doordaat de bacterien hier juist te goed mee overweg kunnen, hierdoor worden de bacterien te actief. Doordat deze bacterien overactief zijn, gaan ze helaas ook toxinen uitscheiden waardoor het paard zichzelf weer aan het vergiftigen is.